Prin acțiunile sale, AJCPS Caraș-Severin și-a propus să promoveze și să coordoneze practicarea pescuitului sportiv și în rândul persoanelor cu dizabilități.
Activitatea fizică este una din coordonatele esențiale ale unei vieți sănătoase. Cu atât mai mult, pentru persoanele cu dizabilități își dovedește capacitățile terapeutice, fie că vorbim de sporturi de recuperare, de performanță, ori pur și simplu despre mișcare în scopuri recreative.
Pentru persoanele cu dizabilități, sportul este folosit ca terapie complementară, asociată fizioterapiei. Deasemenea, persoanele cu dizabilități au necesități speciale și resimt nevoia de independență, apartenență la un grup și acceptare în societate. Sportul crează cadrul propice stabilirii de contacte între persoane care au aceleași necesități și probleme, ajutându-i astfel la socializare și legarea de noi prietenii. Interacționând cu alți oameni, pot înțelege că nu sunt singuri și își pot impărtăși experiențele.
Adesea persoanele cu dizabilități au o stimă de sine scăzută și sunt predispuse la depresie și izolare, însă activitatea fizică le poate reda capacitatea de a se simți valorizate.
În funcție de natura disfuncției pe care o au, persoanele cu dizabilități se pot bucura fie de sporturi adaptate, fie de sporturi obișnuite, cum ar fi și pescuitul sportiv.
Așadar, dizabilitatea nu trebuie privită ca o boală sau ca o barieră în calea activității fizice, ci trebuie identificate toate tipurile de sporturi benefice pentru fiecare tip de dizabilitate in parte.
Prin intermediul acțiunilor noastre ne dorim dezvoltarea sentimentului de participare la o viață activă și colectivă a porsoanelor cu dizabilități.
Pentru persoanele cu dizabilități credem că este important să participe și la astfel de evenimente, în cadrul cărora să socializăm, să ne cunoaștem mai bine și să ne simțim mai bine“